CMS (Content-Managament-System - İçerik Yönetim Sistemleri) anlamına gelir. CMS aslında belli bir ürünün veya programın adı değildir. Sadece bu tarz web uygulamalarına verilen genel isimdir. CMS’leri sizler Portal, Sistem gibi ifadelerle de tanıyor olmalısınız.
CMS NELERİ İÇERİR?
CMSler belli bir web programlama diliyle yapılmış web yazılımıdır. Asp, Php gibi web programlama dilleriyle oluşturulmuş birçok CMS vardır. CMS’ler genel olarak üyelik sistemi, makale ekleme, haber yazma, anket, forum gibi bazı bileşenleri standart olarak sizlere verirler. Zaten CMS’nin oluşması bu bileşenlerin aynı CMS içinde bütünleşmiş çalıştırılabilmesi ve İnternet üzerinde uygulamaya geçebilmesidir.
CMS’ler üyelik sistemi, forum,haber ve makale bileşenleri içerir dedik.Bu bileşenlerin kontrolü mevcut CMS sisteminde size sunulmaktadır.Tabi tüm bu alanlarında bir kontrolü olmak şartıyla. CMSler kontrolden kastettiğimiz site yönetim işini admin sayfalarıyla yaparlar. Admin sitenin sahibi veya yetkilendirmeye göre sahipleridir. Siz kurulumunuzu yaptıktan sonra yönetim paneline girerek sitenize üye ekleyip çıkarabilir, forum yazabilir, makale gönderebilir ve bunun gibi sistemin elverdiği her şeyi yaptırabilirsiniz.
Şimdi yukarıda CMSlerin bir web programlama diliyle yapıldığını söyledik. Peki ama CMSler üye bilgilerini, forum mesajlarını ve bunu gibi şeyleri nerede saklar?
Eğer asp veya php dilleriyle ilginiz varsa bu sorunun cevabını bileceksiniz. Eğer bu dillerle ilginiz yoksa biraz düşünmeniz gerekli. Bir CMS portalı kullanıldığı dile göre verilerini veritabanında tutar. Eğer asp diliyle yapılmış bir CMS kullanıyorsanız verileriniz genellikle MS Access tarafından tutulur ve kaydedilir. Şayet bir php CMS sistemi kullanıyorsanız o verilerde Mysql, PostreSQL gibi programlarda kaydedilir. Eğer bu program ve uygulamalar olmasaydı CMSler olmazdı. Çünkü zaten CMS sistemleri siteniz üzerinde çok büyük bir veri girdisine sahiptir. Bu verileri bir arada tutmak,bu verilerin içinden arama yapmak ve bu yapılan aramaları listelemek,değişiklik ve düzenlemeler yapmak hep bu veritabanları sayesinde olmaktadır.