HTML sayfası oluşturmak için not defteri, wordpad veya word dosyası bunun için yeterli olacaktır. Bu sayede işlemler daha hızlı yapılarak istenildiği gibi kodlama yapılabilir. Hazırlanan dosyalar kayıt edilirken html, htm veya xhtml uzantısı ile kayıt edilmesi gerekir.
Dünyada kurulan ilk web sitesi, 1990 yılında CERN’de World Wide Web’in mucidi Tim Berners-Lee tarafından açıldı. İlk kez o zaman kullanılan HTML, hala web tasarımının temeli olarak önemli bir görev üstleniyor. Son çıkan HTML5 sürümüyle, oldukça komplike web sitelerinin tasarımında kullanılıyor.
CERN’de tasarlanan ilk web sitesinde de göreceğiniz gibi, başlangıçta web siteleri yalnızca metinlerden oluşuyordu ve görsel tasarım anlamında HTML’i manipüle etmek mümkün değildi. CSS ile birlikte web dünyasında bir dönüşüm yaşandı. 1996 yılında ortaya çıkan CSS ile web siteleri görsel olarak zenginleşti. Uzantısı .html ya da .htm olarak kaydedilir.
Html Ne İşe Yarar?
Html, bir web sitesinde yazı, metin, bağlantı veya resimlerin eklenmesini sağlar. Tek başına Html ile web siteleri yapılabilir fakat sadece statik web siteleri yapılabilir. Ayrıca web sitenizi görsel açıdan zengin bir şekilde sunmak istiyorsanız bunun için javaScript ve CSS komutlarıda kullanmanız gerekmektedir. Şunu da belirtmek isterim, Html etiketleri olmadan javaScript ve CSS kodlarının bir anlamı olmaz. Html'i tanımlarken öğrenmesinin kolay olduğundan bahsetmiştim. Sadece 1-2 hafta içinde yeterli seviyede Html bilgisine sahip olabilirsiniz. Ayrıca Html in en güzel yanı herhangi ek bir platforma ihtiyaç duymadan cihazınızda çalışabilmesi. Bilgisayarınızda bulunan Notepad ya da Metin belgesiyle bile Html kodlarını yazıp .html uzansıtı olarak kayıt edebilirsiniz. Eğer bir kod editörü ile kullanmak isterseniz en yaygın olan Dreamweaver veya NotePad++ programlarıdır. Eğer tam anlamıyla öğrenmek istiyorsanız bizim tavsiyemiz notepadd++ kullanmanızdır.Aşağıda Örnek bir HTML dosyasının yapısını görebilirsiniz:
<html> <head> <title> Sitemizin Başlığımız </title> </head> <body> Sitemizin tüm içeriği bu etiket arasına yazılacaktır. </body> </html>